Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem csodafegyver, de eredményes a börtön meseköre - önkéntes könyvtárossal

Fogva tartott anyákat tanítanak mesélni Egerben, hogy a szabadulás után legyen valami, amit adhatnak a gyerekeiknek. Egy különleges, karácsonyi beszélőn jártunk, ahol a nézőtéren csupa olyan gyerek ült, aki ártatlanul kapott büntetést.
Az egri börtönből - teljes nevén a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből - jöttek egy külső látogatásra, ők a Mesélő Anyák. Annak, hogy a börtön falain kívül lehetnek, ötéves története van. Azóta működik mesekör, a fogvatartottak részvételével.
... Gyorsan gyűltek az egri projekt támogatói: a helyi tévé adta a technikát, a börtönkönyvtárban pedig elkezdték válogatni a mesekönyveket. Találtak jó meséket - így a parancsnok - de, ami a legfontosabb, megtalálták Luzsi Margót, aki évtizedek óta az egri gyermekkönyvtárban dolgozik, bár pontosabb úgy, hogy a mesék között él.
Margó első szóra jött, fizetés nélkül vállalta, hogy elindítja a mesekört. 28 nő jelentkezett, közülük kettőnek mesélt gyerekkorában az anyja. 'Szinte mindenki nálam találkozik először mesékkel, pedig a többségük már maga is édesanya. Aki ismer is meséket, az is a Hupikék törpikéket és a Star Warst említi' - mondja Luzsi Margó, aki kettős céllal kezdett a meseterápiás programba.
Egyrészt minél több mesét akar megismertetni a fogvatartottakkal, akiknek így emberibb lehet a kapcsolatuk a gyerekükkel. "Másrészt - folytatja Margó - az a cél, hogy ne szétesett lélekkel és személyiséggel szabaduljanak." Ahhoz, hogy valaki járhasson a mesekörbe, két feltételnek kell megfelelnie: akarjon járni, és rendszeresen járjon.

Régebbi hírforrás(ok): Mindenkinek jó, ha mesélnek a börtönben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról