Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem kell kölcsönzőpult, se kölcsönző könyvtáros - ha van mobil alkalmazás

Egy új mobiltelefon-alkalmazással kölcsönözhetnek Yarra városának Victorian Könyvtára tagjai. Ez az első ausztrál könyvtár, amely a technológiát használja.
"Amikor egy használó beolvassa egy dokumentum vonalkódját okostelefonja kamerájával, könyvtári rendszerünk a használó nevére írja azt és letiltja a biztonsági rendszerünket az adott dokumentumra nézve, így a használó a riasztó megszólalása nélkül távozhat" - mondja a város polgármestere.
A rendszer megkíméli a használókat a kölcsönzőpult előtti sorban állástól, vagy az önkiszolgáló rendszerrel való bíbelődéstől.
Ausztráliában ez az első telepített alkalmazás, a világon még csak néhány helyen érhető el.
Az alkalmazással a használók minden könyvtári forgalmi adatukat áttekinthetik az alkalmazás segítségével, legyen az fizikai, vagy digitális dokumentum. Emellett az alkalmazáson keresztül a használók
- böngészhetnek és regisztrálhatnak a Yarra könyvtárának eseményeire
- előjegyzhetnek
- tanulási helyeket foglalhatnak, és valós időben ellenőrizhetik azok rendelkezésre állását.
A decemberben bevezetett alkalmazást eddig több mint 1000 alkalommal töltötték le. A használók visszajelzései szerint bevált. Különösen az önkiszolgáló kölcsönzés tetszik nekik. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Használói mobilon kölcsönzés - hazai mérlegelés link Kölcsönzés a könyvtár polcai között - saját mobiltelefonnal link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról