Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem kérnek elég határozottan a fenntartótól a könyvtárosok

A Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezetője, Bedő Melinda úgy látja, sok könyvtáros kolléga nem elég határozottan képviseli intézménye érdekeit. Nagy Lászlót idézve úgy vélik: "nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgyis, ha nem kérem". A megyei könyvtár ellátókörzetének nyolc könyvtárából jelezték, hogy nem tudnak működni - könyvtáros hiányában. Az ötven községi könyvtár fele teljesít mindössze olyan alapkövetelményeket, mint rendszeres nyitva tartás, megfelelő fogadótér vagy raktározás. Van, akol a könyvtáros nem selejtezte még le Ceausescu köteteit, mert - úgymond - még nem szóltak neki erről. A helyi szabályozás elavult: gyakran a könyvtáros fizetéséből vonnak le "garanciát" a kezelt állomány értékének függvényében - a megváltozott szabályozás után még 20 évvel is. A falvakban - mint Bedő Melinda mondta - 5-10%-os a beiratkozottak száma, de Csíkszeredában 14%. A látogatottságot azonban könyvtári támogatás és heti rendszerességű programok mellett városi szintre lehet emelni. A megye könyvtári állománybeszerzéseinek 70%-a a városokra koncentrálódik, miközben a városi lakosság aránya 43%. A megyei könyvtár könyvtártámogató programja igyekszik javítani az elosztáson: a községi könyvtáraknak kisebb állományok kölcsönözve segít állományaik frissítésében.
Az osztályvezető kritikus a dokumentumadományokkal kapcsolatban: csak a helyi igényeknek megfelelő minőségű, témájú, fizikai állapotú dokumentumok a kívánatosak. "Fontos, hogy az adományozó megértse a könyvtár szempontjait."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról