Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nem lehet csak úgy kitenni netes fotókat

A Európai Unió Bírósága (EUB) tegnap kiadott jogértelmezési állásfoglalásában [pdf] kimondta, hogy egy németországi ügyben egy iskola megsértette egy fotós szerzői jogait, amikor a honlapjukra az ő hozzájárulása nélkül tették fel az általa készített fényképet - írja az ITcafé.
Az EUB nem végrehajtandó ítéleteket hoz, hanem akkor foglalkoznak egy jogi esettel, ha az az adott tagállamban eljutott a legfelsőbb szintig, de ott jogértelmezési probléma merül fel, és felkérik őket. Ekkor az EUB ad ki egy állásfoglalást, amelyet nem kötelező ugyan betartani, de kiadása után gyakorlatilag mindig ez alapján döntenek a nemzeti bíróságok.
A szóban forgó pert Dirk Renckhoff német fotós indította, aki azt kifogásolta, hogy egy észak-rajna-vesztfáliai középiskola honlapján az ő képét engedély nélkül helyezték el, és emiatt 400 euró (128 ezer forint) kártérítést követelt. Az adott képet egy diák egy iskolai prezentációjában használta fel először, majd ezek után került fel az iskola weboldalára. A diák a Córdoba városát ábrázoló képet egy utazásszervezéssel foglalkozó oldalról töltötte le, ahol jogszerűen, a jogdíj megfizetésével, exkluzív módon használták fel.
Ugyan látszik, hogy az eset egyértelmű. - A bíróság most kimondta, hogy ez a "közvetítés" egyszeri akció: a fotós engedélyt adott a publikálásra, de ha valaki újra akarja publikálni a saját weboldalán, ahhoz újra engedélyt kell kérnie a jog birtokosától. Ugyanakkor a linkelést nem tartják jogszerűtlennek, ez nem sérti a szerzői jogi szabályokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról