Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem lehetnek titkosak a közpénzből fenntartott könyvtárak (és rendszereik) adatai

Egyre több állampolgár vagy szakmai szervezet vette a bátorságot az elmúlt években ahhoz, hogy a közpénzt érintő állami szerződésekben turkáljon. Ehhez pedig semmi egyebet nem kell tenni, mint az óhajokat eljuttatni az érintett szervekhez -- akár e-mailben --, ahonnan 15 napon belül ki kell adják a nyilvános információt. A közérdekű adatok megismeréséhez ráadásul az adatkérőnek nem kell az információszerzéshez fűződő érdekeltségét sem igazolnia, az adatkezelő szerv pedig nem vizsgálhatja azt. Ha a kérelmező nem kapja meg a szükséges felvilágosítást, akkor 30 napon belül bírósághoz fordulhat. Tehát akinek ideje, türelme van a nyomozáshoz, gyakorlatilag szabadon vájkálhat a különböző közpénzeket érintő beszerzésekkel, szerződésekkel kapcsolatban. Mindössze egy szűk korlát állíthatja meg a kíváncsiságot, például a személyes adatnak minősülő információt nem lehet kiadni. Így nem tudhatjuk meg azt sem, hogy egy állami vállalatnál magas beosztásban dolgozó személy mennyit keres. Ugyanakkor itt is van egy kiskapu, ha érdeklődésünk alanya köztisztviselő, akkor a bértábla alapján könnyen be tudjuk mérni havi juttatását. A nagy állami cégvezetők juttatásai ugyanakkor nyilvánosak -- állapította meg nemrégiben Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman. Ezenkívül a törvények által szűk körben meghatározott államtitkokat, szolgálati titkokat vagy hasonló adatfajtákat sem lehet kiadni. Egyre több cég utasítja el az érdeklődőket úgynevezett üzleti titokra hivatkozva. Csakhogy -- magyarázza lapunknak Péterfalvi Attila -- az állami pénzek vonatkozásában nem lehet ilyen indokkal megtagadni a kért információk megadását. - F: szept. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról