Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem maradnak munka nélkül a tanárok (és könyvtárosok), ha tudják, mire jó a ChatGPT

"Nagyon hamar komoly hátrányba kerül, aki nem használja. Nagyon, nagyon hamar" - mondta a napokban a ChatGPT-ről a CNN-nek Jeff Maggioncalda, a Coursera online tanulási platform vezérigazgatója.
Horváth Ádám, a digitális oktatásra szakosodott Maker's Red Box szakmai igazgatója: "Akiknek nincs matematikai készségük, azoknak hiába adunk akárhány számológépet, nem fogják tudni megoldani a bonyolultabb problémákat. Ugyanez a helyzet a ChatGPT-vel is. Akinek van egyfajta szövegértése, van egy olyan kognitív képessége, hogy szövegekkel ki tud fejezni valamit és ebből következtetéseket tud levonni, akkor a ChatGPT számára egy olyan eszköz, mint a számológép a matematikai feladatoknál. Bizonyos szövegtartalmakat össze tud neki gyűjteni a robot, de hogy hogyan függ az egyik rész a másiktól, azt valójában továbbra is az ember fogja megítélni. Akik jól írnak szöveget, értik a kontextust, komplex gondolatokat tudnak kifejezni, azok számára meggyorsítja ezt a tevékenységet a robot, de nem vesz el belőle" - magyarázza.

Horváth kiemeli, hogy az oktatásnak egyre inkább az lesz a feladata, hogy az olvasás-szövegértés szintjén a PISA-felmérés hatos skáláján lehetőleg a négyes szint fölé tornázzon fel minden gyereket. "Akinek nincs négyes szint fölötti olvasás-szövegértési képessége, azt helyettesíti tudja egy robot. Akinek van, az pedig tud használni egy robotot. Óriási a különbség."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról