Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nem várható az e-könyvek árának drasztikus zuhanása

Az e-book és a nyomtatott könyv árképzésének kérdését a KIT-hírlevél előző száma korrekten áttekintette link , annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a szerző jogdíja a könyv árának 6-12%-a körül mozog, attól függően, mennyire elismert és kívánatos név a kiadó számára, emellett érdemes a kolléganő elemzésében foglalt költségek között a tárolási költségeket is kalkulálni. Az e-book (azonos áfa mellett) akkor lehetne jelentősen olcsóbb a nyomatott könyvnél, ha nagy letöltésszámot generálna. A nyomdaköltség jelentős tétel, azonban a digitális könyvnyomtatási technikák ma már lehetővé teszik az egyszerűbb kötésű könyvek gyors utánnyomását, tehát az ebben rejlő kockázat - ügyes piacelemzéssel és logisztikával - jelentősen csökkenthető is. Pár százas nagyságrendű letöltés tehát aligha jelent akkora megtakarítást, amennyit esetleg azzal veszít a kiadó, ha a nyomtatott termékének teremt konkurenciát, így érdemes viszonylag közel tartania a hagyományos könyv és az e-book árakat. A nyomtatott szépirodalmi kötetek esetén a kiadók - egyes vélekedések szerint - egy műből körülbelül 1500 eladott nyomtatott könyv után kezdenek elégedettek lenni, míg a tízezer eladott példány már egyértelmű sikernek számít. Úgy vélem, hogy a kiadók az üzleti érdekeik alapján hozzák meg a döntéseiket, így az e-bookok árának drasztikus zuhanása nem várható, sőt, egy adócsökkenés sem feltétlenül a teljes mértékében jelenik meg elektronikus doksik árában. Úgy gondolom, hogy ilyesmi több tízezres letöltés esetén lenne elképzelhető, azonban a magyar nyelvterület által biztosított vásárlói piac messze nem hasonlítható az angoléhoz, de még a németéhez sem, ahol azért jelentősen nagyobb számokban gondolkodnak.
A hazai könyvpiac egyik átka nézetem szerint az, hogy a marketing-költségeket kénytelen minimalizálni, és főként a "biztos befutók" eladási motorját pörgetni. Nézetem szerint az állami beavatkozásnak ott lenne igazán nagy hatása, ha az állam az irodalomnépszerűsítésbe, olvasásmarketingbe fektetne jelentős erőfeszítéseket. (Horváth Sándor Domonkos)

Hírforrás: Horváth Sándor Domonkos
2018. október 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nem_varhato_az_e-konyvek_aranak_drasztikus_zuhanasa
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról