Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemcsak a kultúrához való hozzáférés - annak megfogalmazásának képessége is csökkent

Egyes számítások szerint - 2021 február közepére közel félmillióra nőtt a munkanélküliek tábora, és a szegénységi küszöb alatt élők aránya jóval meghaladta az egymilliót. Mind az átlagbér, mind pedig a minimálbér nálunk a legalacsonyabb a térségben.
"Kulturális egyenlőtlenségről akkor beszélhetünk, ha a társadalom tagjainak nem egyforma az esélyük képességük kibontakoztatására, ha nem azonos mértékben juthatnak hozzá minőségi oktatáshoz, ha szocializációjuk során nem, vagy csak ünnepnapokon jutnak kultúra által átélhető élményekhez, ha nagyon eltérő mértékben, nagyon eltérő összegben juthatnak csak hozzá a kulturális kínálathoz, ha a családon belül nincs felhalmozott kulturális tőke, ha ezek következtében ellehetetlenül a társadalomba való integrálódásuk és emiatt kizáródnak a mindenki számára megkövetelhető életformából." (Sifter József, szerk.: Az egyenlőtlenségek szorításában. Értől az óceánig. EJF. Baja 2013.) A mostani világjárvány arra is rávilágított, hogy milyen mértékű különbségek vannak a minőségi oktatáshoz, a kulturális kínálathoz való hozzáférésben és milyenek a kulturális termékek, alkotások fogyasztásában.

Az igény megfogalmazásának képessége - Minél iskolázottabb valaki, minél közelebb él a fővároshoz, vagy kulturális intézményi hálózattal jól ellátott településhez, jövedelme minél inkább meghaladja az országos átlagot, és életpályája során tudott élni kulturális termékek értő felhalmozásával, annál inkább meg tudja fogalmazni kulturális szükségleteit.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról