Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemcsak szép, környezetbarát is Oslo új könyvtára

A fenntarthatóság élvonalába tartozó Oslo június 18-án nyitotta meg új könyvtárát. Az Atelier Oslo és a LundHagem építészei által tervezett modern könyvtár zavartalanul illik a városképbe, így a norvég főváros egy izgalmas, új kulturális intézménnyel gazdagodott, mely közvetlenül a vízparton áll - ráadásul még környezetbarát is - adja hírül a Lonely Planet.
Az épület a passzívház-szabványoknak megfelelően épült, így rendkívül alacsony az energiafelhasználása, emellett a formája is megragadó. A több ezer könyv mellett mozit, játszóházat, műhelyszobákat, játékzónákat és kávézót is találnak itt a látogatók, a rengeteg hangulatosan megvilágított olvasóhelyiség és pihenősarok mellett.
Helyet kap a Future Library (a Jövő Könyvtára) projekt is, amelynek keretében minden évben 100 szerzőtől egy-egy kéziratot tesznek félre, melyeket 100 év múlva nyomtatnak ki, először 2114-ben.
Az ötödik emeletről varázslatos kilátás nyílik a városra, a fjordokra és az erdős hegyekkel szegélyezett szigetekre. Az Oslói Operaház közelében található könyvtár a legújabb fejlesztés Bj?rvika kikötő negyedében, amelynek egyéb kulturális különlegességei között szerepel az Astrup Fearnley Modern Művészeti Múzeum, a futurisztikus Barcode negyed és a régóta várt új Munch Múzeum. (Travelo)
- Kacsolódó: Hat szint, félmillió kötet: átadták Oslo új központi könyvtárát link

Régebbi hírforrás(ok): A Jövő könyvtára Oslóban -- lezárt dobozba írnak az utókornak link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról