Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német könyvtárak az álhírek ellen

Az álhírek terjedése veszélyezteti a demokratikus berendezkedést. A könyvtárak - küldetésük okán - ugyanakkor képesek arra, hogy segítséget nyújtsanak a tájékozódásban. Egyik megoldás lehet a felvilágosító portál, mint pl. az osztrák Minimaka link eljárása. Gond azonban, hogy az álhírek egyik hatékony taktikája a gyors terjedés, első impresszió. A nagyobb munkát igénylő azért lassabb cáfolat megfogalmazása, közzététele ezért kevésbé eredményes. Német könyvtárakban arra törekednek, hogy az olvasót vértezzék fel a kritikus olvasással, hogy idejekorán gyanút fogjon, lekerülve az átverést.
A Müncheni Városi Könyvtár (Münchener Stadtbibliothek) 2012 óta kínál 5 éves kortól médiaérzékenyítő kurzusokat [vö.: Városi könyvtár szolgáltatásai diákok (és tanáraik) információs műveltségéért 2. Kamaszoknak egyénileg és csoporttal link ]. Megtanítják nekik az alapvető eljárásokat, pl. nézd meg, nem hiányzik-e az impresszum, vannak-e az anyagban helyesírási hibák, nem odaillő hivatkozások, vagy hogyan kereshetsz rá a közölt képekre a Google-ben - leleplezve, hogy több éve, más témában közölték már a fotót. Emellett az internetes technikával ügyetlenebbül bánó felnőtteknek is tartanak kurzusokat.
A Bücherzentrale Schleswig-Holstein 7. osztályosok számára az álhír-azonosítást fedőtörténetbe csomagolva kínálja: egy lapkiadó bízza meg a detektívet, hogy a nézzen utána, milyen praktikákat használva lett olyan sikeres egy új internetportál. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Vonatkozó olvasmányajánló a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról