Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német közkönyvtárak - hajléktalan-szemmel

A stuttgarti utcalap vezető szerkesztője körkérdést tett fel az utcalapok terjesztőinek, különböző német városokban. Arra volt kíváncsi, hogy mennyire elérhetőek a könyvtári szolgáltatások a hajléktalanok és a szegények számára, illetve mi jellemzi körükben a könyvtárhasználatot.
- Egy stuttgarti interjúalanya 1996 óta az utcalap terjesztője (ő nevezte a könyvtárat a gondolkodás palotájának, a tudás templomának). A régi tartományi könyvtárat szívesen látogatta, be is iratkozott. Az új városi könyvtárba is eljár, ott a számítógépes szolgáltatásokat is igénybe veszi, és az érdeklődésének megfelelő irodalmat keres. Egy másik stuttgarti nyilatkozó anyagi okokból nem iratkozik be a könyvtárba (20 euró az éves díj). A városi könyvtár vezetője is válaszolt a körkérdésre: mindenki számára nyitott intézményként írta le könyvtárát. Nem tudta megmondani a hajléktalan könyvtárhasználók számát, csak azt említette, hogy sokan csak az ingyenes szolgáltatásokat veszik igénybe. A szolgáltatási kínálatot a könyvtár a hajléktalanokat segítő szervezetekkel közösen alakítja ki. Az érdeklődőknek tájékoztatást adnak arról, hogyan élhetnek az őket segítő különböző szolgáltatásokkal. Vannak ingyenes rendezvényeik, ezek egyikén például egy hajléktalan az utcalap 25. évfordulója alkalmából a városi könyvtárban mutatta be önéletrajzi regényét.
- Kölnben a Draussenseiter nevű utcalap főszerkesztője nem ismer olyan terjesztőt, aki beiratkozott könyvtári olvasó lenne. A hajléktalanok közül azonban sokan egész napjukat a könyvtárban töltik. Gondot okoz számukra, hogy a könyvtárba nem vihetik be kutyáikat, és nem szabad bent dohányozniuk.
- Nürnbergben és Düsseldorfban is a térítési díj miatt nem iratkoznak be a könyvtárba a megkérdezettek. Olyan városi kártyával sem rendelkeznek, amellyel engedményt kaphatnának. Az érintettek ugyanakkor úgy érzik, hogy szívesen látják őket a könyvtárban, ezzel nincs gondjuk.
A vizsgálódás tanulságai így összegezhetők: több zárható szekrényre lenne szükség, ahol a hajléktalanok elhelyezhetik holmijukat; az ingyenes beiratkozási lehetőséget szívesen vennék; a használati szabályok korlátozásai elriaszthatják a hátrányos helyzetűeket; a könyvtáraknak együtt kell működniük a hajléktalanok szervezeteivel; érdemes lenne speciális kurzusokat szervezni a hajléktalanok számára. (ref.: Hegyközi Ilona)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról