Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német közkönyvtári trendek: fenntartói költségcsökkentés, elöregedés, lemaradás

A német könyvtárügy statisztikai adatai figyelemre méltók. Több mint 400 millió médiaegység, évi 350 ezer rendezvény, 10,5 millió olvasó és 466 millió kölcsönzés. A látogatók számát tekintve Berlin áll az élen Hamburg és München előtt, de az egyesített fővárosban 25 éve nem épült meg a tizenkét kerülethez méltó központi könyvtár. A helyzetkép vége lehangoló: áttekintést kapunk azokról a takarékossági intézkedésekről, melyekre az eladósodott települések miatt van szükség. A megszorítások a gyarapítást és a létszámot is érintik. (Létszámcsökkentésre a könyvtárak 6,5%-ában került sor, míg 15%-ában a megüresedett állások nem tölthetők be újra.)
A létszámcsökkentés elsősorban a diplomás könyvtárosokat sújtja; az önkéntesek alkalmazásával - amivel a kisebb könyvtárak bezárását akadályozzák meg - a könyvtárak azt igazolják, hogy a működéshez nincs is szükség szakképzettségre.
Az elmúlt húsz év hatalmas átalakulást hozott a média világában, az információtechnológia innovációja folyamatos, permanens lépéstartásra kényszerítve az intézményeket, amelyben a könyvtárak jó része le is marad. Az e-könyvek megjelenése és az internet lehetőségei miatt a könyvtárak könnyen olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a fiatalok számára nem lesznek elég vonzók. A társadalmi változások is számottevőek: a szerző elsőként a társadalom elöregedését és a sokrétűségét említi: 2050-re minden harmadik német 65 éven felüli lesz, illetve16 millió lakosa a világ 140 országából származik. (A közkönyvtárak jövője döntően a települések pénzügyi és szerkezeti teljesítőképességétől függ; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról