Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német ODR és EISZ, egyben: a használó dönthet, hogy kölcsönzi, megveszi, vagy letölti a dokumentumot (DigiBib)

Csökkenteni lehet az egyes könyvtárakra nehezedő munkamennyiséget, emellett növelni a szolgáltatásminőséget, ha a sok helyen előforduló feladatokat a könyvtárak közös konzorciumára hárítják. A könyvtárosok az így felszabaduló munkaerejüket a küldetésükbe tartozó fontosabb feladatokra fordíthatják: a használóval való közvetlen törődésre. A többi rutinfeladatot a közös külső szolgáltató látja el. A könyvtárak honlapjuk fő felületein(!) saját helyi szolgáltatásaik mellett kínálják az országos (és nemzetközi) közös szolgáltatásokat.
Elfriede Ludwig (digitális szolgáltatások vezetője, Frankfurti Városi Könyvtár link ) a múlt heti 3i konferencián egyebek mellett felsorolta a hatáskörébe tartozó digitális könyvtári kínálatot. Ezeknek egyik része országos, illetve nemzetközi szolgáltatás, másik a városi könyvtár kínálata.
Az előbbiek egyike a "német EISZ+ODR" a konzorciumi szolgáltatás, a DigiBib link . Adatbázisok csokrát kínálja szerződéses partnereinek egy felületen, egy kereséssel:
- Nagy német könyvtárak katalógusaiban keresve a használó eldöntheti, hogy a megtalált dokumentumot online, dokumentumküldő szolgáltatással, könyvtárból kölcsönözve vagy online könyvesboltból vásárolva szeretné igénybe venni.
- Német nyelvű és nemzetközi adatbázisok.
- Ha nem találjuk meg benne a keresett anyagot, akkor figyelmünkbe ajánlja a téma szerint online- és CD-ROM-adatbázisokat, vagy szabad hozzáférésű minősített webportálokat.
A szolgáltatást megrendelő könyvtárak használói tagsághoz kötött bejelentkezés után térítésmentesen férnek hozzá a felsorolt forrásokhoz.
A konzorciumi tagok a szolgáltatás felületét egy szintig alakíthatják link saját arculati elemeik szerint. A szolgáltatás kialakítása azt feltételezi, hogy a könyvtárügynek vannak kompetens, tárgyalóképes, naprakész ismeretekkel bíró szakmai érdekérvényesítő vezetői. Akik nemcsak a könyvtárak közös érdekeit tudják képviselni, hanem a könyvtári világon kívüli szolgáltatókkal is képesek tárgyalni, kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködést kialakítani. A használók érdekeiből kiindulva. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról