Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német szakfolyóiratok retrospektív digitálizálása

A DFG, a Börsenveien des Deutschen Buchhandels (a könyvszakmai csúcsszerv) és a szerzői jogokat gondozó Verwertungsgesellschaft Wort támogatásával, s tekintélyes könyvtárak közreműködésével létrejön a német digitális folyóiratkönyvtár. Az amerikai Mellon Alapítvány által pár éve megteremtett JSTOR és más projektek mintáját követő vállalkozás könyvtárosoknak máris különösen ígéretesnek mutatkozik. A tervek számos tudományterületet (közgazdaságtudomány, történelem, jogtudomány stb.) mintegy 60 tekintélyes szakfolyóiratának teljeskörű digitalizásását igérik, s ezek közül hat könyvtártudományi. A megvalósulás még többet nyújt számunkra: máris szinte teljes terjedelmében olvasható mindenki számára a Zentralblatt für Bibliotehekswesen (1884-1990), a nevezetes Serapeum: Zeitschrift für Bibliothekswissenschaft, Handschriftenkunde und ältere Literatur (1841-1870), továbbá a Neuer Anzeiger für Bibliographie und Bibliothekswissenschaft (1856-1886), valamint ennek előzményei (Anzeiger für Bibliographie und Bibliothekswissenschaft 1851-1856, Anzeiger für Bibliothekswissenschaft 1846-1850, Anzeiger für Literatur der Bibliothekswissenschaft). Jelenleg összesen 283 évfolyam csaknem 180 ezer oldala kereshető és olvasható ingyenesen a link címen. A vállalkozás mögött egy szakmai egyesület áll, élén a sok hazai szakember által is jól ismert Elmar Mittler professzorral, a göttingai egyetemi könyvtár igazgatójával. (SP)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról