Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német szakkönyvtári tapasztalatok az olvasók által kezdeményezett beszerzéssel (PDA)

A SLUB dokumentumbeszerzésében előnyt élvez a digitális formátum. E-könyvtáruk kialakításában a retrospektív digitalizálás és az e-dokumentumok beszerzése egyaránt kiemelt feladat.
A nyomtatott dokumentumok kölcsönzése 20%-kal csökkent öt év alatt, míg ez alatt a teljes szövegű e-dokumentumok letöltése 48%-kal nőtt. Ebben a 2012-ben bevezetett olvasók által végzett gyarapításnak (PDA) is szerepe volt Az állománygyarapítás a műszaki egyetem igényeihez igazodik; a monográfiák esetében a szakterületek mellett formai kritériumokat (kiadó, nyelv) is figyelembe vesznek. A megtekintésre beküldött újdonságok a beszerzés 85%-át teszik ki, de ez mégsem elégíti ki teljesen az igényeket. A szakreferensek a felhasználókat képviselik, de mivel a beszerzett dokumentumok 30%-át az első két évben senki sem kölcsönzi, a könyvtár úgy döntött, hogy az e-könyvek esetében is a PDA alkalmazását javasolja.
A PDA bevonja a használókat is a gyarapításba, hatékonyan segít az igények kielégítésében, és a paradigmaváltás során az első fontos lépés, melynek során az e-folyóirat, adatbázis és e-könyvek közötti különbségek fokozatosan feloldódnak, és rugalmas üzleti modellek jönnek majd létre. (Sächsiche Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek (Dresden); ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról