Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Németország új befogadási kultúrája - könyvtáraink ennek lényeges részei

Németországban az alkotmány garantálja a védelmet a menedékkérők számára; az oktatáshoz és képzéshez, az információhoz és a kultúrához való jog pedig alapvető jognak számít. A könyvtárak folyamatosan és aktívan részt vesznek a menekültek befogadásában. Átlátható, érthető és releváns szolgáltatásokat igyekeznek biztosítani számukra, akiknek többsége nem is szokott modern könyvtári szolgáltatásokhoz. A könyvtárosok sokat tesznek annak érdekében, hogy a könyvtárak biztonságos, vonzó és befogadó helyek legyenek, ahol a menekültek közössége számára elérhetővé válnak azok a készségek és tudás, amire a német társadalomba való beilleszkedéshez szükség van. A Német Könyvtárosok Egyesülete koordinátori szerepet vállalt, kultúrák közötti bizottságot alakított, és központi segítséget nyújt ebben a munkában. Jó gyakorlatokkal segíti az egyes könyvtárakat, például azzal kapcsolatban, hogy honnan szerezhetnek a könyvtárak pluszpénzt és partneri támogatást a menekülteknek szóló programjaikhoz. A cikkben a Berlinben, Hamburgban, Brémában és Münchenben alkalmazott megoldások rövid ismertetése szerepel (ingyenes beiratkozási lehetőség, az online német nyelv- és országismereti tanfolyamok, ingyenes wifi stb.).
Az integrációnak kulcskérdése a német nyelv elsajátítása, és az a legfontosabb kihívás, hogy a menekültek közül minél többen elsajátítsák a szükséges nyelvi készségeket. Különleges figyelmet fordítanak a gyermekekre, akik lehetőséget kapnak a gyors beilleszkedésre és az oktatásba való bekapcsolódásra.
Az elért sikerek ellenére az a veszély fenyeget, hogy - mivel a településeknek nem kötelező könyvtári szolgáltatást fenntartaniuk, és a menekültek ellátása igen költséges - pénzügyi problémák esetén elsők között a könyvtári szolgáltatások megszüntetése vetődik fel. (Németország új befogadási kultúrája - könyvtáraink ennek lényeges részei; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról