Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemi jellemzők és az olvasás témája - veszélyeztetettebbek a fiúk

Finn kutatók azt találták, hogy az iskolákban korábban használt szövegtípusok inkább lehetnek ismerősek a lányok számára, közelebb állnak az ő érdeklődési körükhöz. Nem véletlen, hogy a lányok általában jobb olvasási teljesítményt nyújtanak, jobb eredményt érnek el a szövegértési feladatokban. (A fiúkra ráadásul azért is kellene több figyelmet fordítani, mert a csökkent olvasási képességűek között 4-10-szer annyi a fiú, mint a lány!) A finn iskolákban ennek eredményeképp egyre több olyan szöveget igyekeznek használni, amelyek a fiúk számára is érdekesnek, hitelesnek tűnnek. (Magyarországon a kötelező olvasmányok többségének főhősei persze hiába fiúk, férfiak, ha a régmúlt korok íróinak nyelvén szólalnak meg, így nem is igazán jutnak el a mai tizenévesekhez. És azt se feledjük: napjaink ifjúsági regényeiben, melyek viszont nagyon is kelendőek, már többnyire a lányok a sztárok!) Érdemes mindenesetre elgondolkodni azon, miért van az, hogy több nő olvas könyvet, regényt, miért vannak a lányok többen a könyvtárakban és könyvesboltokban? A fiúknak elég a videojáték?

Régebbi hírforrás(ok): A funkcionális analfabétizmus -- Olvasmányok választásával a fiúk kedvében kellene járni link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról