Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemzeti adatvagyon - kulturális hozzáférés mellett ipari léptékű titkolózás

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia programja c. konferencia Közadatok hasznosítása szekciója a témát hatósági (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség - NAVÜ Kft.), vállalkozói és közvetítői szempontból igyekezte vizsgálni. A NAVÜ képviselője is jelezte: csikorognak a fogaskerekek. A jogi szabályozás az EU szorgalmazása ellenére - még nem mondható eredményesnek.
Az érdekeltséget számtalan tényező korlátozza, a titkolózás, technikai akadályok, az árazás elvi és gyakorlati kérdései, adatvédelmi korlátok - melyeknek nyögés a vége.
Vadász Pál az üzleti oldal képviselőjeként közelítette a témát. Pozitív példákat lényegében csak a kulturális / tudományos területről tudott felhozni: Magyar Elektronikus Könyvtár, Arcanum, NAVA, Matarka, MTMT. A többi közadat-forrásnál a titkolózás implicit jelei vélelmezhetőek technikai trükkökkel, mesterséges hozzáférési akadályokkal, egyes szereplőknek kedvező eléréssel. Summa: "A mindenkori elit rejtőzködik". A "mitől éledne fel a szakma" kérdésre az alábbi pontokat fogalmazta meg:
- legyen a közadat megszerezhető (ingyen, vagy határköltségen, ugyanazon az áron, gyorsan, átláthatóan, megkülönböztetés nélkül, gépi úton olvasható formában)
- normatív módon, kérés / igénylés nélkül
- szankcionálják a törvényszegőket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról