Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemzeti cikkbibliográfia dán módra

1915-tól létezik Dániában folyóirat-repertórium (Dansk Tidsskrift Index, DTI). 1948-tól külön bibliográfia jelent meg az újságok fontosabb cikkeiroől (Avis Kronik Index, AKI), illetve a publikált versekről és elbeszélésekről (utóbbi tartalom 1957-től). A kettőt 1979-től összevonták Dans artikelindeks címen. A kialakult nagyságrendek: mintegy 30 újság és 650-700 (újabban közel 800) folyóirat együttesen mintegy 30 ezer cikke kerül évente regisztrálásra. 1996-ban megjelentették az első CD-ROM-ot az utolsó tizenöt év tartalmával, mintegy fél millió cikket összegezve. Azóta e kiadvány rendszeresen napvilágot lát, miközben visszamenőlegesen is bedolgozzák a korábbi évjáratok anyagát. Így a mai lemezek már milliós választékot nyújtanak. A bibliográfia természetesen a hálón is elérhető és használható (link Például "Budapest" tárgyszóra keresve 205 találatot kapunk az 1945 és 2003 közötti publikációkból. Ugyanez "Ungarn", azaz Magyarország esetében: 1443. Egy jól szervezett országos könyvtári rendszer aligha nélkülözheti ezt a tájékoztatási eszközt. Ezt a közhelynek tűnő igazságot most azért érdemes megismételni, minthogy Berke Barnabásné főosztályvezető a KATALIST olvasóit arról a hivatalos döntésről tudósította múlt héten, hogy a nemzeti könyvtár 2003-tól megszünteti az Időszaki Kiadványok Repertóriumát. Talán nem késő a szakmának e fontos kérdésről véleményt cserélnie, s főként mielőbb érdemi megoldást találnia. (SP)

Hírforrás: Sonnevend Péter, link
2003. március 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nemzeti_cikkbibliografia_dan_modra
Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról