Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nemzeti könyvtár - a szociális nyugtalanságok idején is megszólal

A Kongresszusi Könyvtár link heti hírlevele az egyre jobban kiéleződő amerikai társadalmi válságra reagál könyvtári nézőpontból. Lonnie Bunch és Carla Hayden nyilatkozata szerint a szabadság és az esélyegyenlőtlenségek elleni küzdelem az Egyesült Államok alapításától kezdve végignyúlik az amerikai történelmen. A könyvtárak egyrészt rámutathatnak ennek a küzdelemnek a különféle történeti összefüggéseire, főbb vonatkoztatási pontjaira. Az egyéni civil kurázsi számos fordulóponthoz járult hozzá az amerikai történelemben, máig ható tanulságokkal. De a könyvtár főigazgatója arra is kitér, hogy a könyvtárak feladatköre messze túlnyúlik ezen a történeti jellegű feladatkörön. A könyvtár olyan találkozóhely, ahol őszintén lehet szembesülni a jelen társadalom problémáival és őszintén előítéletek nélkül megoldást keresni azokra. Közösségi térként, illetve gyűjteményein keresztül is olyan történeteket és tapasztalatokat gyűjt egybe, melyek nagyban segíthetnek jobb országgá formálni az Amerikai Egyesült Államokat. A hírlevél ebből a szempontból kiemelten kezeli a színesbőrűek támogatására több mint száz éve alakult NAACP link (National Association for the Advancement of Colored People) a színesbőrűek jogait védő szervezet anyagaiból összeállt több mint ötmillió tételes gyűjteményt (kéziratok, könyvek, hang és videofelvételek, aprónyomtatványok) illetve az azt bemutató virtuális kiállítást. Ez, a kapcsolódó egyéb gyűjteményrészekkel és kiállításokkal együtt, a sarokkövét alkotja a polgárjogi küzdelmek sokszempontú ábrázolásának s gazdag inspirációs bázisként szolgál a jelenkor jó szándékú társadalmi törekvéseinek is. (ref.: Németh Márton)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról