Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Név szerint keresheti majd bárki az első világháborúban eltűnt rokonát

"Megpróbáljuk az összes forrást elérni Budapesten, Bécsben, Pozsonyban, együtt dolgozunk a Nemzeti Levéltárral, és minden egyes katonát próbálunk felkutatni, megtalálni név szerint, aki áldozatot hozott a hazáért." - monda az Országképnek dr. Kovács Vilmos, ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.
Összességében másfél millió magyar katona adatain dolgozik az intézet. Jelentős részük sebesült, eltűnt vagy fogságba esett.
"Minden katona sokat tett a hazáért, aki ebben az időszakban harcolt. Ezért nemcsak a hősi halottak adatait dolgozzuk fel, hanem azokét is, akik megsebesültek vagy fogságba estek. Akár évekig lehettek Oroszországban vagy Olaszországban a táborokban. Persze, az lenne a legjobb, ha az összes, 3,2 millió magyar honosságú katonáról meg tudnánk emlékezni, mert aki nem sebesült meg, vagy nem halt hősi halált, de végig harcolt 1-2-3 évet, az hihetetlenül nagy dolog. De ez sajnos lehetetlen, mert róluk nem maradt adat." - mondta dr. Kovács Vilmos.
Ha elkészül az adatbázis, az a régióban egyedülálló lesz - mondta a parancsnok. A környező országokban nem készült ilyen - még Ausztriában sem. Ha feldolgozták az adatokat, feltöltik egy internetes honlapra, ahol bárki rákereshet a hozzátartozójára. "Már létezik egy honlap - a magyarezredek.hu link -, amely az ikertársa lesz a készülő adatbázisnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról