Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Neves könyvtárosok adatbázisa a könyvtáros egyesület kezdeményezésére -- és hol a magyar kataszter?

A cseh könyvtárosok szótára elnevezésű adatbázis célja, hogy a szakmai és a szélesebb nagyközönséget is megismertesse a neves cseh könyvtáros személyiségekkel. A rövid életrajzok nyomán az érdeklődők nemcsak a könyvtáros szakma híres, meghatározó személyiségeit ismerhetik meg, hanem olyan más szakterületre került egyéniségeket is, akik egy ideig könyvtárosként tevékenykedtek. A hírességek sorában említhetnénk Casanovát is, de olyan neves könyvtárosokat is, mint a prágai városi könyvtár első igazgatója, Antonín Sova.
Az adatbázisnak nemcsak a történeti visszatekintés a célja, hanem a könyvtár- és információtudomány fejlődésére és a meghatározó kortárs egyéniségekre való rálátás biztosítása is. A szótár gondolata 2006-ban született a cseh, morva és szlovák bibliográfusok tanácskozásán, a Cseh Könyvtáros Egyesület támogatásával. Koordinátora a morva könyvtár lett, amely a nemzeti és a megyei könyvtárak közreműködésével összegyűjtötte az egyes régiókból a szótár számára a személyi anyagokat. Az adatbázis az egyesület honlapján "Cseh könyvtárosok szótára" néven érhető el. 2014 őszén jelentős változás történt az adatbázisban: kiderült, hogy az addig használt szoftver nem felel meg az igényeknek és elvárásoknak. Az egyesület képviselői a nemzeti könyvtárhoz fordultak segítségért, melynek eredményeként az adatbázis gondozása átkerült a nemzeti könyvtárba, de építése továbbra is kooperáció keretében valósul meg. Új munkacsoportot hoztak létre az együttműködő könyvtárak képviselőiből. Az átadáskor az adatbázisban 589 tétel szerepelt, mely neves cseh könyvtáros egyéniségekről szóló információkat tartalmazott.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról