Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nincs járat a Földön túlra - Ajánló: klímaváltozás és világvége a kortárs irodalomban

A 2021. december 3-án az Új Egyenlőség magazinban Világvége és klímaváltozás az irodalomban címmel Gébert Judit Selyem Zsuzsa íróval, irodalomtörténésszel, Az első világvége, amit együtt töltöttünk (Jelenkor Kiadó, 2020) című könyv szerzőjével beszélgetett.
A riportban kiderült, hogy melyek a legfontosabb klímaváltozásról szóló szépirodalmi szövegek, szeretünk-e ilyen történeteket olvasni; szó volt arról is, hogy miért is fontos megérteni a klímaváltozással és a világvégével kapcsolatos érzéseinket, vagy hogy miért fontos az állatok és a növények nézőpontja egy-egy ilyen történetben.

A klímaváltozás mint téma a szépirodalomban mára már külön csoporttá nőtte ki magát. A disztópia műfaji, illetve a science-fiction tematikus csoportján belül már megkülönböztetünk ún. cli-fiket, climate fiction vagy climate distopia besorolású műveket is. A Goodreads oldalain böngészve több listát is lekérhetünk, többek között ezt is: link

Szerencsére a gyermek- és ifjúsági irodalomban is megjelenik a klímaváltozás. Ez azért is fontos tény, mert egyre több pszichológus jelzi, hogy a klímaválság okozta depresszió jelenléte a fiatalok és a fiatal felnőttek körében ugrásszerűen megnövekedett. Sok kezdeményezés szól a szépirodalmi művek alkalmazásáról: hogy segítségükkel könnyebb beszélgetni a válság okozta feszültségekről, félelmekről.
A magyar ifjúsági irodalom is szolgál példákkal: Rojik Tamás Szárazság c. disztópiája (Tilos az Á, 2020) kifejezetten cli-fi regénynek tekinthető, Gáspár András Gáspár Föld 2 záróvizsga (Móra, 2020) c. regénye pedig az emberiség jövőjéről, a környezetvédelemről, a bolygónk és az élőlények iránt érzett felelősségvállalásról szól.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról