Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Női munka - Mit tegyünk, hogy a könyvtárosi pálya vonzóbb legyen? (olvasóink szavazatára)

A tanárok, könyvtárosok és ápolók munkájának közös vonásai: többnyire nők végzik, küldetésre orientált, alulfizetett és stresszes munkák. Sokan gondolnak pályaelhagyásra. A maradókra még nagyobb nyomás nehezedik. Mind a kulturális harcok frontvonalában vannak. Köztudott: tanárokat, könyvtárosokat vádolnak megosztással, pedofíliával, mert hozzáférhetővé teszik a BIPOC és LMBTQIA+ átélt tapasztalatairól szóló könyveket. A cenzúraviták miatt főleg ott hagyják el állásukat, ahol a testület nem támogatja a dolgozókat.

Az egyes könyvtárak pl. így tehetik magukat vonzóbbá a munkáltatók előtt:
1. Meghallgatjuk a munkatársakat, elsősorban a saját szervezetünkben: szakszervezet, tanácsadótestület, ötletdoboz, felmérés vagy ezek mindegyike révén. Keressünk kapcsolódásokat tágabb területről is, pl. a városi könyvtárosok trauma-tanulmányából link és Kaetrena Davis Kendrick kutatásából link . Ez utóbbi a közkönyvtárak és a tudományos könyvtárak alacsony moráljáról szól. Ne csak meghallgassák a visszajelzéseket, hanem valósítsák meg, átalakítva az irányelveket, bizonyítva a részvételét a döntéshozatalban és az átláthatóságban. Így tett Gena Cox szervezeti pszichológus, vezetői tréner, a Leading Inclusion című könyv szerzője is nemrég a Library Journal-nek adott interjúban link .

2. Segíthet, ha a könyvtárosképző iskola jobban felkészít a gyakorlatra, de csak a későbbi diplomásoknak. A Szövetségi Tartalékbank tanulmánya szerint azonban a bölcsészet- és társadalomtudományt választók csaknem fele megbánta döntését. Kevesebben választják és kevesebb egyetemi diplomát adnak ki e területeken, beleértve a könyvtártudományt is.

3. A probléma rendszerszintű. Az USA-ban újra kell gondolni a segítő szakmákhoz való viszonyt. A megbélyegzés a férfiakra is hat, továbbá - nemektől függetlenül - a faji hovatartozás, a fogyatékosság, a neurodiverzitás, a szexualitás, a mentális egészség stb. is befolyásolja, hogyan bánnak a munkavállalókkal. A dominánsan női szakmákban dolgozók [képzési, munkavégzési] feltételeit és javadalmazását újra kell értékelni a versenyképesség érdekében. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról