Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nők jogai - érzékenyítés öntudatra és kitartásra

A könyvtárhasználók többsége, illetve a könyvtári alkalmazottak túlnyomó része szintén nő. Ezért is érdekes a női szempontokra érzékenyíteni, a könyvtárosok körén belül (vö.: teljes ember koncepció link ), illetve a használók irányában. A Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) árt. 26-i szakmai napjának egyik programpontja a Nők jogai műhely volt. (MG)

A KTE szerint az iskolai könyvtár lehetősége, hogy az irodalom, a történelem és a tudománytörténet a tananyagból nagyrészt még ma is hiányzó, jelentős nőalakjait közelebb hozza a diákokhoz.
A Veres Pálné Gimnázium gazdag könyvtára a nőtörténet kutatói számára is egy aranybánya, mivel gondosan őrzi az iskolatörténeti dokumentumokat is: az alapító, az ott tanító tanárok és az oda járt egykori diákok műveit. Az alapító, Veres Pálné tevékenységét egyben a szervezett magyar nőmozgalom kiindulópontjának is tekintjük.

A műhelyt kísérő nőtörténeti kiállításon (melyet a Nőkért Egyesület link állított össze) a résztvevők Antoni Rita segítségével megismerhették mindazokat, akik a magyar nők oktatáshoz és otthonon kívüli munkához való jogaiért, valamint állampolgári és politikai egyenlőségéért küzdöttek. Továbbá az értelmiségi hivatások első magyar női képviselőit, köztük az első könyvtárosnőket: Czeke Marianne-t, aki élete egy szakaszában Veres Pálné iskolájában tanított, valamint Fischhof Ágotát, aki Szegeden Móra Ferenc mellett dolgozott. (A fotókat ld.: link )

A résztvevők - Cserlakiné Hagymássy Krisztina (könyvtárostanár, Veres Pálné Gimnázium, Bp.) segítségével - ötleteket kaptak ahhoz, hogy milyen nőtörténeti témájú, illetve a nemek egyenlőségével kapcsolatos olvasmányokat ajánlhatnak az általános és középiskolás korosztálynak, illetve milyen játékos feladatokon keresztül dolgozhatják fel a nőtörténet egyes mozzanatait.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról