Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nőkről nehezebb írni, mint férfiakról, szegény nőkről pedig még nehezebb

Az előző századforduló és a ma Magyarországa között sok az azonosság - állítja Szécsi Noémi, akinek Régen minden lánynak jutott férj című kötete a XIX-XX. század legismertebb nőalakjai mellett nehéz sorsú cselédlányok, munkásnők és prostituáltak életébe is bepillantást ad.

HVG: Nőkről nehezebb írni, mint férfiakról, szegény nőkről pedig még nehezebb - mondta korábban. Új könyvével mintha mégis ez lett volna az egyik célja.
Szécsi Noémi: Amikor majdnem tíz éve megjelent az első ismeretterjesztő könyvem, a Géra Eleonórával írt A budapesti úrinő magánélete, kaptunk kritikákat, hogy a szegényebb sorsú nők kimaradtak belőle. Bosszankodtam, hiszen ez nem úgy működik, hogy bemegyek a levéltárba és leakasztom egy munkásnő naplóját vagy egy cselédlány levelezését. Az úrinőkről könnyebb írni, mert róluk sokkal több úgynevezett egódokumentum áll rendelkezésre, naplók, levelezések, amelyekben megmutatják a személyiségüket, életüket. A nőtörténeti kutatáshoz sok kreativitás kell, kitalálni, mit lehet forrásként használni. Az utóbbi években kísérleteztem ezzel.

HVG: De ha ezek a szakácsnők, cselédek, munkásnők, lelencházban felnőtt lányok nem írtak magukról semmit, akkor miből indult ki?
SzN: Mindig azokhoz kell folyamodni, akik róluk írtak. Ezek a nők néha maguk sem tudtak írni-olvasni, nemhogy a hozzátartozóik, akiknek írtak volna. Nem tartozott a napi rutinjaik közé a feljegyzések készítése, a levelezés, ahogy egy közép- vagy felső osztálybeli nőnek a XIX. században már igen. Pár sort írtak egy képeslapra, vagy megkértek másokat, hogy írjanak helyettük levelet. Fontos forrásom volt az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma rendelési naplója, aki ingyen kezelt alacsony sorsú nőket. De az anyakönyvek, munkakönyvek, cselédkönyvek, a kéjnők nyilvántartásai is mind róluk mesélnek - helyettük.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról