Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nőtt a használat a CEU pesti könyvtárában, de Bécsben bővítenek

A Central European University Könyvtára link jelenleg 400 helyet biztosít Budapesten, a Nádor utcában, 188-at pedig a néhány éve Bécsben nyitott campuson. Az ismert politikai helyzet miatt az utóbbiban bővülés várható. A pesti kapacitást tavaly decemberben nyitották meg más egyetemek polgárai számára (vö.: link ), mely növelte a helyi használatot. Közös könyvtárat is üzemeltetnek az ELTE Középkori Tanszékével. A tanszéki könyvtárakat egyébként már korábban felszámolták, de a könyveket a saját irodájukba begyűjtő oktatók itt is előfordulnak.

Lepp Tünde, az információs szolgáltatások vezetője a Könyvtárostanárok Egyesülete konferencia-résztvevőinek néhány hete a helyszínen azt is elmondta, hogy a könyvtár szintenként osztálytermet, gyülekezésre illetve számítógép-használatra alkalmas tereket biztosít. A médialabor, melyben médiaeszközöket is kölcsönöztek, Bécsbe költözött. A használókat segítik a bibliográfiai menedzsment-szoftverekről tartott oktatások. Egyéni konzultáció is rendelhetnek online felületükön. A könyvtárnak kidolgozott ügymenete is van e szolgáltatáshoz.
Állományukban több az elektronikus dokumentum, mint a nyomtatott; 226 ezer e-könyvet 176 ezek papírkötetet tartanak nyilván.
Folyóiratuk 65 ezer címből áll, amelyből mindössze 32 nyomtatott folyóirat maradt. A hallgatók ugyanis szívesen olvassák a magazinokat papíron is. A téziseket is őrzik nyomtatott és elektronikus formában, de előfordult már, hogy politikai vagy kiadói okokból el kellett távolítani az elektronikus változatot. A covid miatti hibrid oktatás alatt megugrott az e-források használata, de a nyomtatott verziók használata is erősödött. Megélénkült a könyvtárközi kölcsönzés. (A használati adatokat bővebben ld.: link )

A 1992-ben indul könyvtárban sosem volt cédulakatalógus. Az új, Nádor 15-ben található könyvtárba 2016 októberében költözött a gyűjtemény, s azóta használják az RFID-azonosítást, így nem kérdés az önkiszolgáló kölcsönzés. A könyvek 80%-ban angol nyelvűek. A szakozásra a Dewey rendszert használják a jogi és a környezetvédelmi gyűjteményt a Kongresszusi Könyvtár (LC) rendszerében tárják fel. A Könyvtár az OCLC tagja.

A budapesti illetve bécsi helyszínen 10-10 könyvtáros dolgozik. Pesten ez 3 asszisztenst és 1 pénzügyest is jelent. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A CEU Könyvtára megnyílik a hallgatói, kutatói közösség és a sajtó számára link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról