Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Növekedéskényszer utáni társadalom - több ponton kapcsolódik a könyvtár küldetéséhez

Fel kell építenünk egy, a gazdasági növekedés gondolatát meghaladó Európát, hogy a társadalmaink túléljenek és virágozzanak - erre szólít fel több száz szakember és civil szervezet.
Az Európai Parlamentben május 15-én kezdődött meg vezető politikusok részvételével a második "Növekedésen túl" című konferencia a növekedésen túlmutató szakpolitikai intézkedéseket fogalmazott meg, amelyek az alábbi négy alapelven nyugszanak:

1. Ökológiai eltartóképesség:
Vezessék ki a fosszilis üzemanyagokat, és szabjanak határt a nyersanyagok kitermelésének annak érdekében, hogy az egészséges és ellenállóképes talajért, erdőért, és más ökoszisztémáért folytatott természetvédelmi és -helyreállítási intézkedések sikeresek legyenek; például egy Fosszilis Üzemanyag Nemnövekedési Szerződés, és egy Igazságos és Ellenállóképes Erőforrás Irányelv meghatározásával, kötelező nyersanyag-lábnyom csökkentési és valódi, területalapú természet-helyreállítási célokkal.

2. Méltányosság:
Használjanak fiskális eszközöket a társadalmi egyenlőség megteremtésének elősegítésére a jövedelmi és vagyoni szélsőségek, valamint a szuperprofit felszámolásával. Pl. "szén-vagyonadó", minimálbér, és jövedelem-plafon.

3. Jóllét mindenkinek:
Biztosítsák az alapvető infrastruktúrákhoz való hozzáférést egy továbbfejlesztett, ökológiailag érzékeny jóléti állam révén. Pl. Egyetemes Alapszolgáltatások (egészséghez, közlekedéshez, gondoskodáshoz, lakhatáshoz, oktatáshoz, nemek közötti egyenlőséghez és szociális ellátáshoz való jogok); munkaügyi garanciák; az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások kedvező árszabályozása.

4. Aktív demokrácia:
Hozzanak létre állampolgári részvételen alapuló gyűléseket a szociálisan elfogadható elégségességi stratégiák kialakítására; az ökológiai határokat tiszteletben tartó, méltányosságon és jólléten alapuló szabályozási környezet megerősítésére; a szakszervezetek szerepének erősítése mellett. Pl. helyi igények fóruma, klíma tanácskozások, részvételi költségvetés.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról