Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Növekszik a Google digitalizáló projektjének ellenzői és támogatói tábora

A Google könyvtári projektjében résztvevő egyetemek száma a múlt héten 25-re emelkedett, ezzel a kereső továbbra is világelső marad a hasonló kezdeményezések terén. Ezzel párhuzamosan azonban sokaknak nem tetszik a terjeszkedés, és inkább saját fejlesztésekkel szeretnék könyvtári anyagaikat a digitális térbe juttatni. A világ vezető egyetemi könyvtáraiban található több millió könyv digitalizálását tervbe vevő Google Books Library Project (Google Könyvtárprojekt) a múlt héten jelentette be, hogy jelentős bővítéseket tervez: az Intézményi Együttműködési Bizottságot (Committee on Institutional Cooperation) alkotó 12 egyetem hozzájárult, hogy a Google további 10 millió könyvet digitalizáljon a könyvtáraik gyűjteményéből.
A Google bejelentésének napján az Emory Egyetem egy másik modellt hozott nyilvánosságra: mintegy 200 ezer könyvet kívánnak digitalizálni, és ingyenesen hozzáférhetővé, vagy az Amazon.com segítségével egy kevés összegért, igény szerinti nyomtatással (print-on-demand) elérhetővé tenni. A befolyt összeg csupán a költségeket fedezné, profitra nem törekednek. A projekt elsőként az Emory hatalmas, a Dél történelmével és kultúrájával foglalkozó gyűjteményét dolgozná fel. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról