Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Növekszik a könyvtárhasználat', bár nem tudjuk, mi is a könyvtárhasználat

Ez az évezredes intézmény éppen a megújulásának legizgalmasabb korát éli. Talán éppen ezért választotta tanulmányának címéül Sipos Anna Magdolna is a sokatmondó szóösszetételt: Könyvtári reneszánsz. Alcím: Könyvtárak az információs társadalomban 2.0. A számsorokkal, táblázatokkal, grafikonképekkel illusztrált bölcsészeti útirajz a könyvtári olvasás tájaira viszi az érdeklődőt. Pillanatfelvételekben mutatja be a szerző a könyvtári rendszer működésének dinamizmusát.
A publikáció részletesen bemutatja az internet terjedésével egyidejűen átalakuló könyvtárhasználati szokásokat. Sipos Anna Magdolna leszögezi: 'A számszerű adatok mögött kibontakozó folyamatok mindenekelőtt azt mutatják, hogy a könyvtári tartalmak, a könyvtári szolgáltatások iránt az utóbbi években sem csökkent az igény Ellenkezőleg! A könyvtárhasználatok száma folyamatosan növekszik. Mindössze annyi történt, hogy a korábbi egycsatornás, és kizárólag a személyes látogatással megvalósuló szolgáltatási platform kibővült a távoli elérésű igénybevétel lehetőségével'.
-- Az alanti linken érdekes diagram található a magyarországi könyvtárhasználatról:
1. a személyes könyvtárhasználat lassan csökken (ezt viszonylag jól lehet definiálni, a könyvtárak maguk jelentik le saját forgalmi adataikat)
2. a távhasználat ennél dinamikusabban nő (erről nem tudjuk, hogy mit is jelent, mivel nincs egységes módszertana a könyvtárak site-auditjának, ezért ebbe beleférhet a könyvtár weboldalán lévő dokumentumok tanulmányozása és a könyvtári honlap könyvtáron belüli(!) alapértelmezett, automatikus megnyitása is)
3. az internet-előfizetések száma is növekszik (bár a cikk alapján legalábbis bizonytalanok lehetünk, hogyan is kerül ez ide).
Ezek alapján hitelt érdemlően aligha lehet kijelenteni a használat-növekedést. Ugyanakkor joggal feltételezhető, hogy a könyvtárhasználat lassanként virtualizálódik.
Szakmai büszkeség akkor töltene el leginkább, ha pl. a lakosság (reprezentatív egészének) megkérdezése után megtudnánk: 5 éve még kevesebben vették igénybe a (köz)könyvtárakat fizikai és virtuális valójukban, mint most :-) Ugyanez iskolai vagy felsőoktatási intézmény esetén az adott intézmény használóira vonatkoztatva. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról