Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Növekszik a rövidlátók száma - nem a kütyük miatt

Mintegy ötmilliárd ember, a világ akkori népességének a fele lesz rövidlátó 2050-ben, és további egyötödüknél a vakság kockázata is lényegesen megnövekszik - vetíti előre az amerikai Ophthalmology szakfolyóiratban publikált tanulmány. Ez hétszeres növekedést jelent fél évszázad alatt, és a tudósok évek óta nem találják (HVG, 2012. december 8.) az igen aggasztó fejlemény okait. Könnyű volna arra hivatkozni, hogy az emberek egyre hosszabb időt töltenek számítógépek és okostelefonok képernyője előtt, de a helyzet ennél bonyolultabb. Már 1970 és 2000 között, amikor még nem kezdte meg hódítását az okostelefon, és a mainál jóval kevesebb számítógépet használtak, az Egyesült Államokban csaknem megduplázódott a rövidlátók száma, Ázsia egyes részein pedig még drámaibb volt a látásromlás, olyannyira, hogy napjainkban Dél-Koreában például már a tizenévesek több mint 96 százaléka rövidlátó. Bár az okok ismeretlenek, a megelőzésre lehet mód. Több kutatás is megerősítette, hogy napi két óra a szabadban kedvezően hat a szemre. Feltehető, hogy amikor valaki többet néz távolra, olyan vegyület szabadul fel a retinájában, amely védheti a látószervet a romlástól, és ez a hatás különösen erős lehet kisgyermekkorban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról