Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Növekvő veszélyforrás: a használók adatainak kezelése a könyvtárakban -- lépett a könyvtáros egyesület

A CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) irányelv-gyűjteményt adott ki könyvtárak és információs szolgáltatók számára, melyben felhívja a figyelmet a személyes adatok kezelésének felelősségi szempontjaira. Témakörei: adatmegosztás, internet, gyerekek, CCTV. Szól arról is, hogy növekszik a biztonsági szervek igénye arra, hogy a könyvtárhasználók bizalmas adatai után érdeklődjenek.
Margaret Wilson elnök, az egyesület etikai bizottságának azt nyilatkozta: a legtöbb intézmény rendelkezni fog ugyan adatvédelmi irányelvekkel, ám ezek nem helyettesítik a munkatársak személyes felelősségét. Az elkészült dokumentum kitér arra is, hogy tájékoztatni kell a használókat, hogyan kezeli az intézmény a használói adatokat. Illetve közöl néhány példás gyakorlatot is. (ref.: MG)
-- A KIT több alkalommal felhívta már a figyelmet a téma fontosságára, a hazai szakmai gyakorlat fejlesztésének fontosságára. Mindazonáltal nem kizárt, hogy a cselekvést valamilyen kipattanó botrány fogja előidézni. Kapkodás és tűzoltás formájában. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról