Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyakunkon a közalkalmazotti státuszváltás: hogyan tartsuk meg a fiatalokat?

A múzeumi szférában illetékes szakmai szervezet - a Pluszky Társaság - felmérést készített a közalkalmazotti státuszváltással kapcsolatban. És az eredményeiket közre is adták. Néhány részlet:
"Sokan leginkább a közalkalmazotti kedvezmények, jubileumi juttatások eltörlését nehezményezik, melyek eddig az alacsony bérek mellett némi könnyebbséget jelentettek a dolgozóknak[2]. A munka törvénykönyve szerinti új struktúrában - bár a fizetés elméletileg szabadabban meghatározható - semmi nem garantálja, hogy a munkáltató rendszeres béremelést ad a jól vagy kiemelkedően dolgozó alkalmazottaknak. ... Ugyanakkor többen bíznak abban, hogy a kollektív szerződések rögzíthetik az elveszett kedvezmények, juttatások egy részének biztosítását vagy épp szabályozni fogják az előmenetel módozatait.
A válaszokból ugyanakkor az tűnik ki leghangsúlyosabban, hogy a fiatal szakembereket alapvetően nem a foglalkoztatási forma megváltoztatása aggasztja, hanem azoknak az értékeknek, lehetőségeknek az esetleges elvesztése, amelyeket a közalkalmazotti státusz garantált. Többen kifejtették, hogy a közalkalmazotti lét nemcsak anyagi biztonságot adott, hanem sokszor a hosszú távú önfejlesztés lehetőségét is támogatta. Többen jelezték aggodalmukat, hogy az új struktúrában a piacorientált szemlélet kerülhet előtérbe, mely a szakmai fejlődés kerékkötője is lehet. ...
Bár a kérdés kétségtelenül így is értelmezhető, mindössze négy válaszadó gondolta úgy, hogy a státuszváltás pozitívan befolyásolja múzeumi pályaképüket. Egyikük szerint a változás kihívást ad, ösztönöz, míg másikuk a versenyszféra bérezésének bevezetésében reménykedik, illetve bízik abban, hogy a "szakmailag és emberileg alkalmatlan kollégákat elküldik". ...
Bár a közalkalmazotti státusz kapcsán leginkább a stabilitást, állandóságot szokás emlegetni ahogy az előző kérdésben a válaszadók nagy része is a biztonságot félti a változások kapcsán - azt látjuk, hogy a fiatalok értékrendjében ezek a szempontok nem a legfontosabbak, a biztonság csak a válaszadók 5%-a számára elsődleges, amit a legtöbben kiemelnek az az egyéni szakmai fejlődés lehetősége (31%) melyet olyan sajátosan "közszolgálati" szempontok követnek mint az értékközvetítés (23%) és értékteremtés (17%). ...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról