Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyári olvasási program - speciálisan vírusidőben (olvasóink szavazatára)

Idén nyáron még szükségesebb lenne, mint valaha, hogy a diákok olvassanak. Egy kaliforniai kutatóintézet (PACE) jelentése szerint 2020 tavaszán jelentősen visszaesett a diákok folyékony olvasási szintje, de őszre visszatért a normál értékre.
Mégis, a 2-3. osztályosok 30 százalékkal le vannak maradva ahhoz képest, ahol normál esetben kellene tartaniuk. Plusz sokkal jobban nyílik az olló a hagyományosan jobban és rosszabbul teljesítő kerületek osztályai között. A megszokottnál is rosszabb a helyzet a hangosolvasás gyorsaságában, pontosságában. A mostani visszaesésnek hosszabb távon súlyosabb következménye lehet, például a műveltségben. Ezért kellene még időben ledolgozni a hátrányt.
Sok könyvtár a lemaradásokhoz igazítja nyári programját. A Collaborative Summer Library Program (CSLP) segítséget nyújt a megfelelő módszerek összeállításában, a korai olvasástanulástól kezdve a tini videós kihívásokig.
A kutatók szerint főleg a szókincset kell képezni. Ehhez nem elég egyszerűen csak olvasni, hanem szókincsfejlesztő programokra is szükség van. Az egyszerű narratív olvasmányok mellett az informális tanulást segítő könyvek is szükségesek. Például a természettudomány, társadalomtudomány és a világ megismerése területein.
A könyvtárosok szerint viszont inkább maga az olvasás a lényeg. A diákok nem szeretnek nyáron az iskolára emlékeztető könyveket a kezükbe venni. Gyakori tapasztalat, hogy a szülők is túlbecsülik a gyerekük olvasási készségeit. Olyan könyveket akarnak kölcsönözni, amit inkább ők akarnak olvastatni a gyerekkel, nem pedig olyat, amilyet a gyerek szeretne. A könyvtárosnak viszont tudnia kell, hogy mit szeretne a diák magától is olvasni. Illinoisban a Zion-Benton közkönyvtár link például a 6-12 osztályosoknak tematikus csomagok (YAASS) összeállításával és kiküldésével kísérletezik, amelybe könyvet és kapcsolódó ajándékokat tesz.
A New York-i Uniondale közkönyvtárban link a korábbi 200 fős nyári olvasó programokon tavaly 40-re csökkent a létszám. A könyvtárosok szerint nem hirdették eléggé a virtuális programokat. Idén 30 ezer dolláros költségvetéssel indulnak a nyárnak. Szerveznek majd könyvklubokat, játékokat, költészeti fesztivált és kültéri eseményeket. A programokon pontok szerezhetők, amivel nyár végén akár biciklit, telefont is lehet nyerni. A programok mindenkinek ingyenesek, hogy az olvasás mindenkinek elérhető legyen. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról