Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyílt földrajzinév-szó tár

Több tízezer szócikket tartalmaz a Magyar földrajzi névi adatbázis, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén néhány egyetem kutatóival együttműködve, kétéves munkával hoztak létre.
A gyűjtés a Kárpát-medencére és környékére terjedt ki. A történelmi nevek kutatása is fontos vonulata a munkának, történelmi térképek, történelmi iratok felhasználásával dolgoztak. 'Teljesen nyílt, szabad hozzáférést tervezünk. Azzal lesz igazából használható ez az adatbázis, ha bárki továbbfejlesztheti' -- mondta az MTI-nek Guszlev Antal, a Nyugat-Magyarorszá gi Egyetem Geoinformatikai Karának adjunktusa. Mint mondta, a földrajzi nevek gyűjtése, tárolása valójában állami feladat, s létezik ilyen adatbázis. Kiemelte: a helybeliek sokszor egészen másképp nevezik településüket, mint ahogy az hivatalosan szerepel, rengeteg példájuk van arra, hogy egy adott településre a helyi lakosok három különbözo névvel utalnak. Ezért nyelvészekkel, térképészekkel működnek együtt, hogy a különféle, nem hivatalos névváltozatok is bekerüljenek az adattárba. Az adjunktus szerint az adatbázis a hétköznapi életben is hasznos lehet. A program nemrég indult honlapja a link hu címen érhető el.

Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél, 2007/7.
2007. július 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nyilt_foldrajzinev-szo_tar
Régebbi hírforrás(ok): ReMeK-e-hírlevél, 2007/7.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról