Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyílt hozzáférés nemzeti könyvtári gyakorlata -- országok és gyakorlatok

Tíz éve született a Berlini nyilatkozat a tudományos információ nyílt hozzáféréséről, mely (link nemcsak a publikálásra, hanem a hozzáférésre is vonatkozik: ingyenes, változtathatatlan és világviszonylatú elérhetőséget és a teljes verzió elektronikus megőrzését foglalja magában. A 471 aláíró között nemzeti könyvtárak is vannak, Dániáé, Izlandé, Katalóniáé és Svédországé. Mi ösztönözhette őket erre? A válasz egyrészt kiolvasható a Berlini Nyilatkozatból, hiszen a tudományos információk mellett az emberi gondolkodáshoz, a kultúrához és a kulturális örökséghez tartozó ismeretekhez való jogot is megfogalmazta. A tudomány és a kultúra így fonódik össze pénzügyi korlátok nélkül, bár látszik, hogy a tudományos ismereteket egyre több jogszabállyal védik (kitolódik pl. a szerzői jog hatálya), és a jelentős kutatások szabadalmi oltalmat kapnak. Talán ezért karolták fel a nemzeti könyvtárak az információterjesztés új módozatait, és azért is, mert kapcsolatban állnak az egyetemek, kutatóintézetek szakembereivel, akik a nemzeti kulturális örökség őrzői és szakmai kérdésekben országos szintű döntéshozók, akiknek módjukban áll a tudományos publikálás pénzügyi, közösségi és nyilvános lehetőségeinek folyamatos újragondolására. (ref.: A nemzeti könyvtárak érdekeltsége a nyílt hozzáférésben; Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról