Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nyílt hozzáférés Szlovákiában -- felsorakoztak a nagy kiadók

A Szlovák Nemzeti Könyvtár öt évvel ezelőtt indította Innovációs információk nevű projektjét, amelynek keretében használói számára távoli elérést biztosít az elektronikus információs forrásokhoz (EIZ). A projekthez további tíz szlovákiai tudományos és felsőoktatási könyvtár csatlakozott. A kiadókkal kötött szerződések konkrét címek (bizonyos szakterületek meghatározott idejű) elérését tették lehetővé.
A projekten kívül a nemzeti könyvtár az EBSCO adatbázis nemzeti licencének is a koordinátora, amelyet jelenleg 155 tudományos és felsőoktatási könyvtár és intézet használ Szlovákiában. Ebben 17 adatbázis található, köztük néhány több szakterületet is lefed, de vannak egy-egy tudományterülethez kapcsolódók is.
A nemzeti könyvtár folyamatos vásárlója az EIZ azon nagy kiadóinak, amelyek nyílt hozzáférést biztosítanak. Ilyen a SpringerLink, amely 2010-től kínál nyílt hozzáférést a SpringerOpen (link platformon keresztül. Ez a használók számára jelenleg 130 referált és teljesen szabadon hozzáférhető, valamennyi tudományterületről származó folyóiratot kínál, amelyhez 2012 augusztusában szabadon elérhető e-könyvek társultak. Az Elsevier is kínál nyílt hozzáférést (link folyóiratokhoz, cikkekhez és saját archívumába is.
Az Emerald kiadó sajátos nyílt hozzáférést alakított ki. Minden héten egy kiválasztott folyóirat elérhetőségét biztosítja, de nemcsak az aktuális, hanem néhány visszamenőleges évre is. Weboldalukon hasznos információk találhatóak a szerzők számára arról, hogyan történik a cikkek kiválasztása, mit kell a cikknek tartalmaznia, milyen szabályokra kell figyelni írás közben (link ). (Nyílt hozzáférés a Szlovák Nemzeti Könyvtárban; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról