Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 3. (olvasóink szavazatára)

A folyóiratok a hozzájuk leadott cikkek változó skáláját jelentetik meg. A PLoS ONE 70%-ot, a Physical Review Letters (a hibrid folyóirat , melynek van 2700 dollárnyi cikkes díja is) kevesebb mint 35%-ot, a Nature pedig 8%-ot jelentet meg. Az elutasítás aránya összefügg a hitelességgel. Emellett a válogatás a témának megfelelő folyóiratok felé is tereli a cikkeket és szerzőit. A jobban válogató folyóirat alapvetően nagyobb presztízst jelent. Az OA-folyóiratoknál az erősebb válogatás nem jár nagyobb idézettséggel -- mondja Jevin West, a University of Washington (Seattle) biológusa. (Ő az idén készített egy alkalmazást, amely az OA-folyóiratok költséghatékonyságát mutatja meg. Ld. Nature link 2013).
Másik eljárás, hogy a minősítés nem a megjelenés, hanem a publikálás után lép a folyamatba: a letöltések számlálásával és hivatkozások mérése által. Alicia Wise (Elsevier) szerint a lektorálás értéket ad a publikációhoz, és káros lenne ennek megszüntetése.
A PLoS ONE támogatói ehelyett úgy válik, hogy az egész kiadói ipart át kellene formálni, melyben a válogatást nyílt ajánlási rendszer veszi át. Ez ugyan csökkenti a megjelenés előtti időt és költséget, és még akkor is működik, ha az egy cikkre jutó költség nem változik.
A teljes átállás elég lassú folyamatnak tűnik. A kutatók ugyanis ragaszkodnak a nagy presztízsű lapokhoz, melyeket nem ők, hanem a könyvtárak vásárolnak meg, így az legtöbbjük számára gyakorlatilag ingyenes a hozzáférés. (folyt. köv.) (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról