Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 4. (olvasóink szavazatára)

Sok kutató -- említett ellenérdekeltsége mellett -- átvették azt az elvet, hogy a közpénzből finanszírozott kutatások eredményei legyenek szabadon elérhetők. Ezt erősítette az is, hogy a könyvtáraknak is megcsappant a költségvetése, azért vált népszerűvé körükben az OA-modell. Minél több folyóirat jelenik meg azonban így, annál nagyobb lesz az egy cikk ára -- figyelmeztetnek kiadók. Emellett trenddé vált, hogy nagy presztízsű lapjaik mellett olcsóbb, kevésbé nívós kiadványokkal is megjelennek. Ahogy a Springer elnökhelyettese, Wim van der Stelt mondja: a használói igényekhez szabják az árakat.
Az OA-modell elméletileg leviszi az árakat azzal, hogy a szerzők költséghatékonyság vizsgálatot végeznek. De ez a gyakorlatban nem feltétlenül működik. Ugyanis a könyvárak felhagyhatnak az OA-folyóiratok vásárlásával, vállalati könyvtárak pl. kezdenek cikk-kontingensekre szerződni kutatóik ellátására, így a kutatók megint nem szembesülnek közvetlenül az árakkal.
Az OA-modellre való áttérés -- ha megvalósul -- akkor is csak fokozatosan történik. A folyóiratoknak több mint 60%-a engedélyezi, hogy az előfizetéses kiadványok cikkeit a szerzők saját repozitóriumukban is közzétegyék -- mondja Stevan Harnad, veterán OA-kampányharcos (Quebec Egyetem, Montreal). Más folyóiratok a magánmegjelentetését kérik. Ugyanakkor a szerzők többsége ezzel nem kíván élni, hacsak nem kötelezi őket intézetük erre. Tehát az áttérési folyamat sebessége a szerzőkön és a kutatásfinanszírozókon múlik. S bár a PLoS népszerű lett (26 ezer cikket jelentettek meg tavaly), nem katalizálta annyira az iparágat, mint azt korábban feltételezhető volt. -- Nem gondolom, hogy a kiadók lemondanának a profitjukról, de leginkább a tudományirányítók magatartása zavar. nem látják be, hogy az OA életképes modell lenne -- mondja Harnad). - Richard Van Noorden, a Neture hírszerkesztője (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról