Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyílt oktatási források - ingyenes kurzusok

Az amerikai egyetemek hallgatóinak napjainkban komoly kihívást jelent a felsőfokú tanulmányok finanszírozása, ebben pedig jelentős szerepet játszik a tankönyvek és más oktatási anyagok árának folyamatos emelkedése is. A költségek csökkentésére megoldást jelenthet az OER (Open Education Resources, azaz Nyílt Oktatási Források) használata, amely ingyenes vagy elérhető áron biztosít online hozzáférést a tankönyvekhez, cikkekhez és videókhoz.
- A MERLOT projekt link 1997-ben a felsőoktatásban érdekelt intézmények széles körű együttműködésével jött létre a Kaliforniai Állami Egyetem égisze alatt. Ellenőrzött gyűjteményükben online kurzusokat és multimédia oktatási tartalmakat tesznek közzé, és infrastruktúrát is kínálnak az újabb anyagok létrehozásához.
- Egy független nonprofit kutatóintézet, az Institute for the Study of Knowledge Management in Education az OER Commons projekt keretében számos szolgáltatást nyújt, többek között kiadói támogatást, a tartalmak létrehozását és bibliográfiai leírását támogató eszközöket. Az OER Commons link ingyenes oktatói és tanulói hálózat mintegy 50 000 oktatási tartalommal, főként a középfokú oktatás számára.
- Az OpenStax College link nonprofit szervezet a Rice Egyetem berkeiben működik alapítványok támogatásával. A minőségi jegyzetek sztenderdjének kialakítójaként tekintenek rá. Jegyzeteik online olvasása ingyenes, letöltésük ára is alacsony.
- Az Open Textbook Network link segít kialakítani az intézmények saját, nyílt forrásokból épülő könyvtárát. Amerika-szerte sokan csatlakoznak a hálózathoz, hogy közös stratégiát alakítsanak ki a nyílt oktatási anyagok elterjesztésére.
- A National Science Digital Library link (Nemzeti Tudományos Digitális Könyvtár) magas minőségű online oktatóanyagokat tesz közzé a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika területén. Az együttműködő partnerek a digitális források mellett az oktatás minden szintjén gyakorlati támogatást is nyújtanak az intézményeknek.
- A Stanford Egyetemen link olyan skálázható rendszer kialakításán dolgoznak, amely az egyetemek számára lehetővé teszi a nyílt oktatóanyagok használatát, összhangban van a szerzői jogi szabályozással és megfizethető áron érhető el. (Könyvtárosok a nyílt oktatási forrásokért; ref.: Szepesi J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról