Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyíregyházi intézményrendszer átalakítása -- Mit ér egy 'minősített könyvtár'?

A szaktárca szakmailag nem ért egyet az intézményrendszer átalakításával. A hatékonyság és a takarékosabb gazdálkodás jegyében szinte teljes egészében átalakítják Nyíregyháza város közművelődési intézményrendszerét: több intézményt összevonnak, fiókkönyvtárakat és külterületi művelődési házakat zárnak be, embereket bocsátanak el. Több hónapos előkészítő folyamat után a fideszes többségű közgyűlés a napokban rábólintott a tervekre, így az átszervezés zöld jelzést kapott -- annak ellenére, hogy az intézménymegszüntetés egyes elemeivel maga a kulturális szaktárca, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közművelődési főosztálya sem ért egyet, legfeljebb sajnálattal bár, de tudomásul veszi.
Az átalakítás nem hagyja érintetlenül a Móricz Zsigmond könyvtárat sem, amely annak idején tíz fiókkönyvtárral jött létre. Az intézmény az elmúlt években már elvesztette két fiókkönyvtárat, hiszen a nyíregyházi polgármesteri hivatalban található könyvtárat 2011-ben megszüntették, a megyei kórházban létrehozott Kállay Rudolf Fiókkönyvtár működtetését pedig már maga a kórház vette át.
Az átszervezéssel a Móricz Zsigmond könyvtár újabb két telephelyét veszíti el, hiszen a képviselők megszavazták a jósavárosi és a Ferenc körúti fiókkönyvtár megszüntetését. Az itt található, összesen 43 ezer darabos könyvállományt helyi iskolák között osztják szét tanév végéig. Az eddig 66 álláshelyet biztosító könyvtári rendszerben 54 státusz lesz.
Komment: A Móricz Zsigmond Könyvtár tavaly nyerte el a vidéki könyvtárak közül egyedül a 'Minősített Könyvtár' címet, de a több évtizede a pályán lévő kitűnő igazgatónak mennie kellett. A múlt évben úgy irányították a polgármesteri hivatalból az ellenőrzést, hogy minden hogy mit,de hibát kell találni az intézményben, ami alapját képezte a kritikának, a leváltásnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról