Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nyitott könyv menedzsment - működne-e magyar könyvtárakban?

A "nyitott könyv" módszer (open-book management, OBM) a korszerű vezetési gyakorlat filozófiája, amely az alábbi kulcsszavakkal írható körül: önbizalom, kreativitás, önálló gondolkodás, kezdeményezőkészség, demokratikus munkakörnyezet és nem utolsósorban a problémák nyílt kezelése. Ez a módszer a cikk részét képező szakirodalmi szemle tanúsága szerint népszerű az arab világban. Az OBM könyvtári kontextusban lényegében azt jelenti, hogy minden munkatársra partnerként tekintenek, aki kiváló teljesítményével, energiáit mozgósítva, odaadóan dolgozik az illető könyvtár céljainak megvalósításáért.
A könyvtári alkalmazás követelményei: a számadatok (például a költségvetés, teljesítmény, eredmények) publikálása és elérhetővé tétele a munkatársak számára; a döntéshozatalhoz és a problémamegoldáshoz szükséges vertikális, horizontális vagy diagonális, rendszeres és kölcsönös információáramlás megteremtése; az innováció elősegítése, ehhez megfelelő környezet létrehozása (ennek eszközei a bónuszok, az erkölcsi elismerés, a munkavégzés támogatása, az irányításba való bevonás); erőforrások biztosítása a munkatársak számára a felelős munkavégzéshez és az önálló döntéshozatalhoz (felhatalmazó vezetés).
A "nyitott könyv" módszeren alapuló könyvtári menedzsment az éves teljesítmény megtervezésével indul. Az időtényezőt is szem előtt tartó terv tartalmazza a célokat, a szolgáltatások volumenét, a tevékenységeket és a hozzájuk tartozó költségvetési számokat, illetve a munkatársak ösztönzésére és a kommunikációs rendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseket is. A második szakasz a módszerek meghatározásáról, a harmadik szakasz pedig az eredmények értékeléséről szól. (Nyitott menedzsment a könyvtárakban: az Alexandriai Könyvtár esettanulmánya; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról