Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

OCLC kontra Clarivate - IKR-szolgáltatói üzleti modellek pere (olvasóink szavazatára)

Az OCLC esete a MetaDoorral szemben tipikus példa a régi nagyvállalat és az újszerű kezdeményezés közti ellentétre. Az OCLC számára a WorldCat és saját piacának védelme az érdekes. Míg a MetaDoor a felhasználók közti adatcsere (peer-to-peer), újszerű elveire épül, ami veszélyeztet az OCLC hagyományos piaci befolyásoló szerepét. (Habók Lilla)

Az OCLC pert indított a Proquest és az ExLibris tulajdonosaként ismert Clarivate ellen. A per az Ex Libris által javasolt "MetaDoor" peer-to-peer metaadatszolgáltatásra összpontosít. Ez nem a WorldCat-féle bibliográfiai adatbázisra épít. De lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző könyvtárak katalógusaiban találjanak rekordokat. A szolgáltatás minden könyvtár számára ingyenesen használható lenne. Mindez fontos lépés a bibliográfiai adatok megosztásában. Viszont az OCLC számára megjósolhatatlan a következménye mindez. A kérdéskört Karen Coyle feszegette a Coyle's InFormation blogon.

Alapvető tudnivalók:
- A peer-to-peer bibiliográfiai rekordmegosztás már az 1980-as évektől elérhető, a Z39.50 protokoll kifejlesztésétől. Sok könyvtár használja is a könyvtári rendszereken keresztül, rekordok megszerzésére és megosztására. Főleg azon országok könyvtáraiban, ahol az OCLC részvétel nem megfizethető.
- A WorldCat egy hagyományos, hatalmas centralizált adatbázis, 500 millió rekorddal. Előnye a jelenleg elérhető peer-to-peer megoldással szemben, hogy állományadatokat is tartalmaz. Ezt például a könyvtárközi kölcsönző rendszerek használják, és a WorldCat keresések során is megjelenik. Sok kisebb könyvtár számára viszont nem feltétlen szükséges ez a funkció, és ennyi rekord.
A perben az OCLC azt állítja, hogy a MetaDoor kifejezetten a WorldCat megsemmisítésére készül. Állítása szerint a könyvtári katalógusok bibliográfiai rekordjainak feltöltése a MetaDoor-ba a könyvtárak OCLC-vel kötött szerződéseinek megsértését jelenti, ami a versenyjogi szabályok megsértése. Főleg, hogy az Ex Libris és a ProQuest által a Clarivate a legnagyobb IKR-szolgáltatóvá vált. (Mondja ezt az OCLC úgy, hogy korábban két versenytársát is felvásárolta, majd megszüntette azokat.)

A per a könyvtári rekordok tulajdonjogi kérdését is feszegeti. Az OCLC megfogalmazása szerint a MetaDoor ellopja a rekordokat. Pedig a MetaDoor nem érinti a WorldCat adatbázisát. A saját rekordjaikat a könyvtárak önként ajánlják fel a másik szolgáltatásnak. A probléma kifejezetten azokat a rekordokat jelenti, amelyet a könyvtár katalogizálás során az OCLC WorldCatjéből töltött le, majd a többi adattal együtt átadja indexálásra a MetaDoornak. Az OCLC szerint ezek a rekordok a saját tulajdonához tartoznak. Annak ellenére, hogy az azonosítókkal szemben eddig nem volt megkötés, azok törölhetők, módosíthatók voltak. Úgyhogy a per izgalmas kérdéseket feszeget, és még nem borítékolható a végkimenetele. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról