Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Okos város - hogyan, hol kapcsolódhat a könyvtár?

Kényelmessé tette az életünket a technológiai fejlődés, de a halálunkat is okozhatja, ha nem bánunk ügyesen az eszközökkel. Néhány hétköznapi terület, az autózás, a bevásárlás, az ügyintézés és az egészségügy kínjaira vannak hitech megoldások, de ezekhez meg kell változtatni az életvitelünket. (Index)
- A cikk által felhozott példák: parkolóhely-találás, közösségi autózás, bevásárlás és csomagfogadás, elektronikus ügyintézés és konzultáció, intelligens energiaszolgáltatás, hulladékgazdálkodás, szennyező anyagok monitoringja. A könyvtár számos helyen belekapcsolódhat e folyamatokba. Pl.:
- részt vesz az érintettek okos megoldásokról való tudatos tájékoztatásában és felkészítésében
- a könyvtár, mint közösségi tér helyszíne lehet a biztonságos csomagfogadásnak
- a hatóságokkal együttműködve infrastruktúra és hely biztosítása az elektronikus ügyintézés és konzultáció számára.
Némileg érthetetlen, hogy a számtalan külföldi példa link lehetséges tapasztalataira alapulva miért csak gyéren csordogálnak (adóbevallás a könyvtárban pl.: link ) a hazai megoldások. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Praktikus állampolgári ismeretek - ötletek a hivatalos ügyintézés oktatásához link Könyvtár az okos városban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról