Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Okosabbak lettünk az internettel, vagy csak úgy gondoljuk?

Az Internetet használva úgy érezhetjük, hogy mindenhatóak vagyunk, képesnek tartjuk magunkat mindenre, mert bármilyen kérdést teszünk fel, azonnal megérkezik a válasz.
De elérkezik az a pillanat, mikor már azt gondolhatjuk, hogy mivel mindenre tudjuk a választ, többet érünk másoknál, ezzel is túlságosan felértékelve magunkat.
Mathew Fischer, doktorandusz szerint azt gondoljuk, hogy az információ eltárolódik az agyunkban, de nem ez a teljes igazság.
Több száz emberrel végzett felmérésében egyszerűnek tűnő kérdéseket tett fel, ám csak a csoport egyik felének engedte meg az internetet-használatot. Ők a tudásukat többnek gondolták, mint az internetet igénybe nem vevők.
Fischer szerint minél inkább az internetre hagyatkozunk, annál nehezebb meghúzni a határt a valódi tudás és az internetes használat során szerzett képzeletbeli tudás között.
A könyvekből szerzett ismeret, vagy a mások által kinyilatkoztatott tézisek, kijelentések, a kérdéseinkre adott válaszok valódi tudást hordoznak magukkal.
Az internethasználat során nem szembesülünk a saját korlátainkkal, mert a választ azonnal megkapjuk, és készpénznek vesszük a saját, valóságban limitált tudásunkat. (ref.: NM)
-- Bebizonyították: a Google nem tesz okosabbá -- A diákok csak beképzeltebbek lettek a teszten (Vigyázó)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról