Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olasz egyetemi könyvtár -- 2.0-ban erősítenek

A könyvtárosokat aggodalommal tölti el, hogy a közösség már nem információs szakértő voltukat tartja fontosnak, ugyanakkor az egyetemi könyvtár értéke már nem gyűjteményeiben, hanem a nyújtott szolgáltatásokban, és nem intézményben, hanem az ott dolgozókban fejeződik ki.
A megoldás érdekében a könyvtárosoknak huszonegyedik századi kompetenciákkal kell rendelkezniük. Ehhez nyújt segítséget a 'Ciber-23 library things' elektronikus tananyag. Ez az első olasz alkalmazása annak a Charlotte és Mecklenburg megyei közkönyvtárban kifejlesztett e-tanfolyamnak, amely 23 Web 2.0-s, a könyvtárak által is alkalmazható technika megismerését, elsajátítását teszi lehetővé (felhasználási lehetőségét a Creative Commons szabályozza). A tanfolyam nyomán a CIBER könyvtárainak legtöbbjében ma már legalább egy-két módszert alkalmaznak, így a közösségi hálózatokat, a videókat (és a terjesztésükre használt YouTube-ot), az Instant Messengert, a blogokat és a Twittert. A tanfolyam elindítása idején még gyakorlatilag nem létezett mobil eszközön elérhető könyvtári szolgáltatás, ma a CIBER könyvtárai között a legnépszerűbbek közé tartozik. (ref.: Mohor j.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról