Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasás - büntetésként. És a tapasztalatok (olvasóink szavazatára)

Címkék: biblioterápia | olvasás | USA |

Öt tinédzser Virginia államban egy jellemzően feketék által látogatott iskolára fekete-ellenes jelképeket és szövegeket festett fel 2016-ban. A bíró közösségi munka helyett olvasást ítélt számukra. A bírálat mellé egy listát csatolt a választható könyvekről. Mind a történelem megosztó és tragikus időszakairól tartalmaztak történeteket. Szerepeltek például a Holokausztról, rasszizmusról szóló regények és Arthur Millertől A salemi boszorkányok. A fiatalok összefoglalót készítettek az olvasmányokról.
A The New York Times-nak nyilatkozott az egyik résztvevő a tanultakról. Az esszéje szerint korábban fogalma sem volt mit jelent a falra festett szvasztika. A könyvekből megtanulta, hogy a jelképek fájdalomra emlékeztetnek másokat.
A büntetéstípust közben más esetre is átültették a bírák. A szerzők nem teljesen elégedettek a gyakorlattal. Van, aki nem örül, hogy a művét büntetésnek használják. Más azt reméli, hogy nem veszik el a műve üzenete. Hogy a tinédzserek bele tudják képzelni magukat mások bőrszínébe, és ez tágítja a látókörüket.
Másokat is megoszt a bírói gyakorlat. Egy tanár szerint nem kellene az olvasást büntetésnek használni. Egy idősebb diák szerint ez inkább az igazi büntetés megúszása. Csak növeli a társadalmi szakadékot. Más diák szerint viszont van értelme a módszernek. A fiatalok ebből érthetik meg, hogy mit tettek rosszul. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasásterápiát (is) javasoltak Szálasinak - csak nem hajtották végre link Biblioterápia, bírósági döntésként - nyugdíjba vonul a bírónő link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról