Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Olvasás megbélyegzés nélkül - felnőtt kezdő olvasók támogatása 1. (olvasóink szavazatára)

A gyengén olvasó szülők gyerekei 72%-os eséllyel maguk is e kategóriába fognak tartozni. Minden kilencedik Nashwille-i lakos gyengébben olvas, mint egy hatodikos, s ez komoly gondot jelent a mindennapi ügyes-bajos dolgok intézésében, gyermekük házi feladatban való segítésében, állásra való jelentkezésben.
A Nashwille-i Közkönyvtár áttervezte a "felnőtt új olvasók" számára kínált szolgáltatását. Korábban a gyűjtemény eldugott helyen volt, részben szanaszét, nem volt elég feltűnő, elavult tételekből állt, és használata a megbélyegzettség érzését válthatott ki. A projekt során
- az e célcsoportra figyelő kiadók kínálatából 40 tételes állományt hoztak létre (32,5% friss fikció, 30% CD-vel ellátott könnyű családi olvasmány, 20% ismeretterjesztő, 10% képregény, 7,5% életrajz)
- arculat-építés: megtervezték a szolgáltatás nem megbélyegző, olvasási nehézségekre nem utaló új nevét: Fresh Read (Friss olvasmányok gyűjteménye), logóját, színeit, és a körüljárható display-t
- a 21 fiókkönyvtárból a célcsoport által leglátogatottabb 9 kapott Fresh Read-gyűjteményeket
- a könyvtárosokat kiképezték az OPAC olvasási szintek (ld.: Lexile-szintek link ) szerinti lekérdezésére, valamint a használók gyors és tapintatos ellátásának mikéntjére.
A felnőtt kezdő olvasókat az önkormányzat által fizetett nemkönyvtáros tutorok segítik, akiket szintén bevontak a programba: ők Fresh Read-logós könyvjelzőt osztanak ügyfeleiknek. Ennek felmutatása esetén a könyvtárosok automatikusan - a könyvtárban gyakran küszöbfélelemmel érkező kezdő olvasók által feltett kérdés nélkül(!) - a Friss olvasmányok gyűjteményéhez vezetik az érdeklődőket. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Érdemes-e olvasási nehézségi fok szerint csoportosítani a gyerekkönyveket? link Használókat tájékoztató prospektus 3 nyelven -- mind németül link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról