Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasás útján is fertőzhetnek a Covid-os összeesküvés-elméletek

Az összeesküvés-elméleteknek a puszta elolvasása is elegendő ahhoz, hogy sok embert elbizonytalanítson. "A konspirációs teóriák nagyon erőszakosan hatnak és képesek felülírni a tudományos információkat - hangsúlyozza a szerző, Risa Palm, a Georgia State University szakembere. - A jelenleg uralkodó médiakörnyezetben, ahol állandóan bombázzák az olvasókat ezekkel az összeesküvés-elméletekkel, talán nem is tudjuk teljes mélységében felmérni azt a hatást, ami az olvasókat ezen a téren éri." Ráadásul ez a hatás nagyon rövid idő alatt nagyon is gyakorlati dolgokban mutatkozik meg a mindennapi életben - teszi hozzá.
Jonathan Swift angol születésű ír író közel három évszázaddal ezelőtt vetette papírra ezeket a sorokat: "A hazugság szárnyakon jár, az igazság csak utána kullog." Szavai sajnos ma is igazak.

A jelenlegi világjárvány idején talán mindennél fontosabb, hogy az emberek megbízható tudományos információk alapján tájékozódjanak és hozzák meg döntéseiket. Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az embereket még akkor is viszonylag könnyű megingatni véleményükben, ha egyébként igyekeznek hiteles forrásokból tájékozódni. Ebben a kutatásban elég volt hozzá az, hogy megkérték a résztvevőket: olvassanak el egy cikket, ami azt állította vagy legalábbis mérlegelte, hogy a világjárványt okozó vírus egy biológiai fegyverek fejlesztésére szakosodott kínai laboratóriumból szabadult el.
(...) A három csoport közül a tudományos tényeken alapuló cikket olvasó résztvevők voltak leginkább meggyőződve arról, hogy a vírus denevérekből származik, és e csoport tagjai értettek egyet leginkább a koronavírusok veszélyességére vonatkozó kutatások eredményeivel is. Azok viszont, akik a másik két cikk valamelyikét kapták meg elolvasásra, hajlamosabbak voltak anyagilag és jogilag is Kínát tenni felelőssé a világjárványért. Még ennél is fontosabb, hogy ők vonták kétségbe leginkább a prevenciós intézkedések - az arcmaszk, a gyakori kézmosás és a szociális távolság - értelmét.

Régebbi hírforrás(ok): Miért hiszik el az értelmes emberek is a koronavírus-mítoszokat? link összeesküvés elmélet téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról