Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasási szokások a világban - a 2020-as felmérés adatai (olvasóink szavazatára)

Furcsa év volt 2020, nyilvánvaló okok miatt. A legtöbben több időt töltöttünk otthon. Valaki számára ez azt jelentette, hogy leült a kanapéra tévét nézni, vagy új dolgokat tanult az online oktatás platformjai segítségével. Mások számára viszont lehetőség volt arra, hogy többet olvassanak.
Hogyan változtatta meg a koronavírus az olvasási szokásainkat? Melyik országokban olvastak a legtöbbet idén? Milyen könyveket olvastunk?
A Global English Editing megválaszolta ezeket a kérdéseket, miközben minden szemszögből megvizsgálta 2020 olvasási szokásait. A kutatás néhány kiemelt része:
- India minden országnál többet olvas, őket követi Thaiföld és Kína
- a nyomtatott könyvek továbbra is több bevételt hoznak, mint az e-könyvek és hangoskönyvek (a vírus miatt viszont visszaesett a nyomtatott könyvek eladása)
- a romantikus könyvek a kedvenceink - a piacon lévő szépirodalmi könyvek egyharmada romantikus regény
- a világ lakosságának 35%-a többet olvas a koronavírus miatt.
A Global English Editing infografikáiból megtudhatjuk többek között azt is, hogy Magyarország a 9. legtöbbet olvasó ország, valamint azt, hogy melyik generáció olvasott a legtöbbet a vírus miatt és hogy mennyivel esett vissza a nyomtatott könyvek eladása egyes országokban.
Az infografikákat lsd.: link (ref.: Salamon Sára)

Az adatokkal kapcsolatban némileg kérdéseket vet fel, hogy az egyes országokhoz kapcsolódó értékek megegyezni látszanak a 2016-os hasonló felmérés link eredményeivel... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ki mennyit olvas a világban? És miből mennyit olvasnak az oroszok? - infografika link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról